• Projektový program „O vesmíru“ ve školní družině
        • Projektový program „O vesmíru“ ve školní družině

        • Dne 26. dubna navštívil naši školu pan Jonatan Binder z prostějovské hvězdárny, aby dětem z 1., 2., 3. a 4. třídy školní družiny přiblížil hravou formou fungování vesmíru a jeho zákonitosti, především Měsíce – našeho jediného přirozeného satelitu.

          Děti se tak pomocí 3D projekce přes interaktivní tabuli dozvěděly, proč se Měsíci říká Měsíc, jak vzniká na Měsíci kráter, co je to popelavý svit.

          Ty nejmenší zaujala animovaná „Brněnská měsíční pohádka“. Byl to příběh o dvou chlapcích, kteří vylezli po žebříku přes Mléčnou dráhu, aby vyčistili ušpiněný Měsíc.

          V druhé části programu jsme se pobavili názornou ukázkou, kdy jsme si hravou formou sami na sobě vyzkoušeli oběh Měsíce kolem Země a venkovním pozorováním oblohy a Slunce přes hvězdářský dalekohled a papírové brýle s astro folií.

          Dětem, hlavně chlapcům, se projektové odpoledne velmi líbilo a s velkou spokojeností odjížděl i pan Binder, kterého moc potěšila pozitivní zpětná vazba a rozsáhlé znalosti některých dětí, které byly na úrovni střední školy. Tyto děti dostaly drobnou odměnu, ostatní osvěžující svačinku.

          Vychovatelka Iva Friedbergová

      • Čarodějnice v 5. a 6. oddělení ŠD - 24. 4. 2023
        • Čarodějnice v 5. a 6. oddělení ŠD - 24. 4. 2023

        • Týden před „Sletem čarodějnic“ se to ve třídách čarodějnicemi jen hemžilo.

          Nechyběly létající stroje, které musely projít technickou kontrolou, obnovovaly se mezinárodní letecké průkazy, proběhly zkoušky v letu na koštěti, čarovalo se, nechyběl oheň - na kterém si ulovené hady opekly a fantazii probouzely při tvoření v čarodějnické škole.  

          Posilněny sladkou odměnou odletěly na Petrovy kameny.    

                                                                          Renata Kyseláková a Jana Fialová

      • Soutěž Finanční gramotnost – krajské kolo
        • Soutěž Finanční gramotnost – krajské kolo

        • V krajském kole „Soutěže Finanční gramotnost“ se s ostatními týmy utkalo družstvo deváťáků ve složení Lucie Benešová (9. A), Lenka Cyprianová (9. A) a Lukáš Dvořák (9. B).

          Krajské kolo bylo velmi náročné, mělo dvě části. První částí bylo zpracování případové studie na zadané téma. Na tomto toho úkolu žáci společně pracovali několik týdnů. Do druhé části krajského kola - k ústní obhajobě své práce - pak postupovaly z každého kraje jen tři nejlepší týmy.

          Naši deváťáci postoupili s nejlepším výsledkem a v pondělí 17. dubna přes platformu TEEMS ústně prezentovali svou studii a odpovídali na otázky členů hodnotící komise, která byla složena z odborníků na finanční gramotnost, zástupců Ministerstva financí ČR a společnosti ZFP akademie, a.s.

          Vše zvládli výborně, zvítězili a postupují do celostátního kola, které se bude konat v pátek 29. 4. 2023 v budově ČNB v Praze.

          Soutěžícím gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy. Budeme jim držet palce v celostátním kole!

          Mgr. Jarmila Krupičková

      • Den v modrém
        • Den v modrém

        • Dne 2. dubna si připomínáme světový Den autismu. Symbolem tohoto dne je modrá barva. 12. dubna tak proběhlo celoškolní focení dětí a dospělých, kteří si k této příležitosti vzali na sebe oblečení s modrými prvky.

          Až do 28. dubna mohou také žáci, rodiče, prarodiče a  přátelé školy mohou na plot k plakátku přivázat modrou stužku. V této souvislosti je pro žáky vypsána školní výzva - pokud se do 28. dubna podaří na plot přivázat 200 stužek, všichni žáci obdrží drobnou modrou odměnu.

          Děkujeme všem za podporu!

          za ŽP Jana Kocourková

      • Ponožkový den
        • Ponožkový den

        • Dne 21. března 2023 se naše škola připojila ke světovému Dni Downova syndromu. Děti i zaměstnanci vyjádřili podporu oblečením ponožek různých barev. Třídní kolektivy tak vyrobily plakátky, se kterými byly vyfoceny a následně byly obrázky vystaveny na školním plotě. Krásné fotky pořídil žák 9. B Jan Mucha, o ponožkovou výzdobu školy se postaraly děti ze školní družiny.

          Děkujeme všem za aktivitu, účast a za to, že nejste lhostejní!

          Za ŽP Jana Kocourková

      • Okresní kolo biologické olympiády
        • Okresní kolo biologické olympiády

        • Tématem letošního ročníku biologické olympiády bylo Bezlesí. Každé kategorie se zúčastnilo celkem 20 žáků ze základních škol a gymnázií.

          Aby poměřili své znalosti a dovednosti, byli do okresního kola 30. března 2023 v rámci kategorie D (6. -7. ročníky) vysláni Srneček P. (6. B), Holubová P. (7. A) a Přibylová E. (7. B).

          V rámci kategorie C (8.-9.ročníky) byli 17. dubna 2023 pak vysláni Bártová S. (9. B) a Mucha J. (9. B).

          Součástí okresního kola byl vstupní úkol. Naši žáci v průběhu několika týdnů vedli vlastní pozorování a sepsali menší seminární práci na vybrané téma Klíčení hrachu a Ptáci na různých stanovištích, kde zúročili znalosti z hodin přírodopisu.

          Žáci každoročně píší test teoretických znalostí, provádějí praktický úkol, většinou formou mikroskopování a poznávání organismů, a to jak z rostlinné, tak živočišné říše.

          V rámci kategorie D obsadili 5. místo Pavel Srneček (6. B), 14. místo Elena Přibylová (7. B) a 19. místo Petra Holubová (7. A).

          V kategorii C se na 17. místě umístil Jan Mucha (9. B) a na 20. místě Simona Bártová (9. B).

          Děkuji všem za reprezentaci školy, hlavně žákům devátých tříd, kteří krátce po přijímacích zkouškách měli ještě chuť se zúčastnit a zabojovat.
          Obrovská gratulace patří speciálně Pavlovi Srnečkovi, protože byl jediným úspěšným řešitelem z řad základních škol.

          Mgr. Anna Lovichová

      • Přírodovědná soutěž Zlatý list
        • Přírodovědná soutěž Zlatý list

        • Letošní kolo této soutěže se konalo 20. dubna 2023 a skládalo se ze dvou bodově rovnocenných částí, a sice tradiční soutěžní stezky a hodnocení práce pro přírodu.  

          Trasa vedla přes Vitčický les o délce přibližně 3 km, kde v průběhu děti očekávalo 9 stanovišť.

          Tématy stanovišť byla geologie, mineralogie a paleontologie, ochrana přírody, živočichové otevřené krajiny, pobytové znaky živočichů, les a život v něm, astronomie a meteorologie, botanika, život u vody a ve vodě, dendrologie a praktické poznávání stromů a keřů.

          Naše škola letos vyslala 4 týmy s originálními jmény:

          Maršmelouni ve složení Daněk M. (3. A), Vrána J. (3. A), Cetkovská D. (3. B), Cetkovský D. (3. B), Kurejová A. (3. B) a Kurejová Ž. (3. B).

          Tofíci ve složení Kureja K. (5. A), Smékal O. (5. A), Matušincová K. (6. A), Rumplíková A. (6.A), Srneček P. (6. B), Zelinka J. (6. B).

          Žárovky ve složení Dosoudilová E. (7. A), Halousková D. (7. A), Halouzková T. (7. B), Křepelka J. (7. B), Přibylová E. (7. B), Večerka M. (7. B).

          Asio otus ve složení Hrubá K. (8. A), Jordánová N. (8. A), Přibylová A. (8. A), Kocourek L. (8. B); Doležel J. (9. B) a Mucha J. (9. B).

          V tvrdé konkurenci se Tofíci umístili na 2. místě a Asio otus na 3. místě. Všichni účastníci byli z této krásné soutěže nadšeni; o úspěchu svědčí i to, že neotálejí a nahlašují se již na další ročník.

          Děkuji za skvělou reprezentaci školy a těším se na příští rok!

          Mgr. Anna Lovichová

      • Školní pěvecká soutěž Nezamyslický zpěváček
        • Školní pěvecká soutěž Nezamyslický zpěváček

        • Dne 11. dubna proběhla pěvecká soutěž Nezamyslický zpěváček. Zúčastnilo se jí 33 dětí od první do čtvrté třídy. Druhý stupeň reprezentovaly dvě žákyně ze šestých tříd.

          V I. kategorii pro 1. a 2. třídy se umístili na 1. místě Nela Přidalová (2. A), na 2. místě Adéla Zavřelová ( 1. A) a Petr Slouka ( 2. B), na 3. místě pak June Strašáková (1. B) a Ondřej Čáp (2. B).

          Ve II. kategorii pro 3. a 4. třídy se na 1. místě umístila Viktorie Dostálíková (3. B), na 2. místě Julie Přecechtělová (4. A) a Alžběta Špíšková (4. A), na 3. místě pak Anna Marie Málková (3. B) a Libuše Konečná (4. A).

          Všem vystupujícím děkujeme za aktivitu a za skvělé výkony, budeme se těšit na příští rok, kdy se společně zase sejdeme v dalším ročníku této již tradiční soutěže.

          Za organizátory Mgr. Petr Slouka, Mgr. Iveta Dragonová a Mgr. Michaela Slouková