• Papírové modelářství ve školní družině - 4. oddělení
        • Papírové modelářství ve školní družině - 4. oddělení

        • V rámci připomenutí státního svátku 8. května (Den vítězství) jsme si v týdnu od 9. do 12. května 2023 vyrobili několik diorám, jejichž hlavní tematikou byla vojenská válečná technika. Zároveň jsme si uvědomili (obzvlášť v dnešní době), jak křehká je svoboda a mír a jak je válka ničivá.

          Toto téma je lákavé zejména pro chlapce, kteří se jako začínající modeláři snažili v krátkém časovém úseku postavit papírový model v takové kvalitě, se kterou budou spokojeni.

          Naučili se tak trpělivosti při stříhání jednotlivých částí a dílků a tzv. rylování, kdy se vytváří rýha v papíru pro lepší ohyb pomocí rylovacího kolečka či nůžek a pravítka.

                                                       Vychovatelka Iva Friedbergová

      • Školní kolo recitační soutěže
        • Školní kolo recitační soutěže

        • V pondělí 22. května se na naší škole konala recitační soutěž pro žáky 1. stupně. Zúčastnilo se jí 41 recitátorů. Porota, kterou tvořily paní zástupkyně Jarmila Krupičková, paní učitelky Marcela Horáková a Miloslava Oralová, měla nelehký úkol vybrat ze soutěžících ty nejlepší.

          Výsledky soutěže:

          Kategorie 1. tříd

          1. místo – Tomáš Kvíčala, 1. A a Petr Buriánek, 1. B

          2. místo – Elena Vránová, 1. A

          3.  místo – June Strašáková, 1. B

           

          Kategorie 2. - 3. tříd

          1. místo – Martina Pospíšilová, 3. B

          2. místo – Petr Slouka, 2. B a David Kvíčala, 3. B

          3. místo – Viktorie Dostálíková, 3. B a Veronika Hubená, 3. B

           

          Kategorie 4. – 5. tříd

          1. místo – Alžběta Špíšková, 4. A

          2. místo – Julie Přecechtělová, 4. A a Nela Kocourková, 4. B

          3. místo – Elen Vodáková, 4. A a Diana Moravcová, 5. A

           

          Gratulujeme vítězům a děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony.

          Mgr. Miloslava Oralová

      • Nakrmte Plastožrouta – ŠD – 25. 5. 2023
        • Nakrmte Plastožrouta – ŠD – 25. 5. 2023

        • V letošním školním roce se školní družina zapojila do akce: „Nakrmte Plastožrouta“.

          Do sběru víček z PET lahví se však zapojili i sběrači z vyšších ročníků a od září do konce května bylo společně nasbíráno a dětmi ŠD – dle barev – vytříděno 90 kg odpadu.

          Odevzdaná víčka budou sloužit k výrobě kompostérů pro zahrádkáře a poděkování patří všem, kteří tak udělali něco prospěšného pro životní prostředí. 

                                                                                                                                                  Vychovatelky ŠD

      • Český den proti rakovině
        • Český den proti rakovině

        • Letos se tradičně žáci naší školy zapojili do celostátní akce Český den proti rakovině. Pod vedením Jany Kocourkové, Carmen Dočkalové a Ladislava Čecha nabízely tři skupinky žáků z osmých a devátých tříd žluté kytičky za 20,- Kč před školou, školkou a obecní prodejnou.

          Žáci s doprovodem zašli i na obecní úřad, kde se každoročně setkali s milým přijetím; poté navštívili druhou vyučovací hodinu každou třídu zvlášť a umožnili tak každému žákovi pomocí drobného finančního daru a přispět na boj s touto zákeřnou nemocí.

          Vybraná částka se vyšplhala na 9.977,- Kč. Poděkování za tento úspěch směřuje ke všem štědrým dárcům, patří však v první řadě dobrovolníkům, jmenovitě Janu Páleníkovi, Janu Možnému, Tomáši Kučerovi, Karolíně Hepnarové, Vojtěchu Vašinovi, Dorotě Zbořilové, Lukáši Dvořákovi, Emě Fidermákové, Vladimíru Rapantovi, Lukáši Kocourkovi, Kristiánu Kandráčovi, Vendule Koutské a Natálii Matouškové.

          Těšíme se na jistě podobně vydařený příští ročník!

          Jana Kocourková, ŽP

          Foto: Jan Mucha, Jana Kocourková

      • Okresní kolo turnaje ve vybíjené
        • Okresní kolo turnaje ve vybíjené

        • Dne 18. května 2023 proběhl v Prostějově okresní turnaj Open ve vybíjené pro 4. a 5. třídy. Po loňské premiéře, kde jsme bohužel nezabodovali (ale zanechali velice dobrý dojem), jsme získali cenné zkušenosti, které jsme maximálně využili. Právě z těchto důvodů, a díky neskutečné bojovnosti žáků, jsme letos získali fantastické třetí místo.

          Složení družstva, které získalo krásný pohár, bylo následující: Pavel Švábenský, Dominik Hepnar, Martin Cyprián, Kamil Málek, Jan Zaremba, Amálie Králová, Martin Oulehla, Tobiáš Nešpůrek, Maxim Zapletal, Radim Hrdý, Karel Štěpánek a Matteo Chytil.

          Všem zúčastněným hráčům děkujeme za skvělý týmový výkon a doufáme, že naše příprava bude motivací k dobrým výsledkům i v další sezóně.

          Mgr. Petr Slouka, organizátor

      • Soutěž ve vaření Zdravá 5
        • Soutěž ve vaření Zdravá 5

        • Touto cestou bych ráda poděkovala dětem, které se zapojily do celostátní soutěže Zdravá 5 se svým kuchařským umem a celkově zabojovaly proti dalším 350 soutěžním týmům.

          Jmenovitě děkuji Dominice Letochové, Karolínce Matušincové, Adélce Mikové, Simonce Proškové, Nikolce Leciánové a Danu Zbořilovi. Naše týmy sice nepostoupily, ale krásná vzpomínka a získané zkušenosti nám jistě zůstanou.

          Rovněž bych ráda poděkovala i ostatním dětem z našeho kroužku Děti a domácnost, které mi pomohly vybrat naše soutěžící i za cenu, že se samy z důvodu omezeného počtu přihlášených nemohou této soutěže zúčastnit. Také děkuji všem našim stálým příznivcům, kteří nás podpořili, i těm, kteří nás podporují, ale při hlasování na nás zapomněli :-)

          Za tým kuchařů Bc. Carmen Dočkalová

      • Projekt zdravá výživa v ŠD
        • Projekt zdravá výživa v ŠD

        • Ve středu 3. 5. 2023 nás ve školní družině navštívila výživová poradkyně Lucie Němcová.

          Vysvětlila nám základy zdravé výživy a jak je pro naše tělo důležitý pitný režim. Zjistili jsme, kolik kostek cukru obsahují slazené nápoje a že jsou pro naše tělo velmi škodlivé. Dozvěděli jsme se, že pro náš organismus je nejlepší čistá voda a nápoje z ovoce.

          Nejvíc nás potěšila ochutnávka ovocných koktejlů z čerstvého ovoce a mléka. Byli jsme velice překvapeni, jak takový nápoj bez umělých cukrů může chutnat.

                                                                                                                                    Vychovatelky ŠD

      • Šipkovaná v 5. a 6. oddělení ŠD
        • Šipkovaná v 5. a 6. oddělení ŠD

        • Na vycházce (16. května) si děti zahrály na šipkovanou, tentokrát s malou obměnou, a to hledáním drobných lahviček s „džiny“, ukrytých různě v přírodě směrem na Mokroš.

          Úkoly, které byly uloženy uvnitř lahviček, řešily děti s velkým nadšením a radostí. Sestavovaly své jméno z přírodnin, obíhaly stromy, kličkovaly po cyklostezce…

          Cestou zpět se nám pořádně zatáhlo, takže ke škole jsme dobíhali promoklí. Jenže za tu radost to opět stálo.

                                                                                                   Jana Fialová a Renata Kyseláková