• Dějepisná olympiáda - školní kolo
        • Dějepisná olympiáda - školní kolo

        • Dějepisná olympiáda

          Ve čtvrtek 27. listopadu proběhlo školní kolo dějepisné olympiády. Tematické zaměření letošního 45. ročníku bylo: „Po stopách Lucemburků aneb Za císařskou korunou“.

          Školního kola olympiády se zúčastnilo 12 žáků z osmého a devátého ročníku.

          Nejlepšího výsledku mezi soutěžícími dosáhli tito žáci:

          • 1. místo obsadila Aneta Crhanová z 9. A,
          • o 2. a 3. místo se se stejným počtem bodů dělí žáci 8. ročníku Samuel Hučín a Břetislav Prokop.
          • Tyto žáky budeme nominovat jako zástupce naší školy do okresního kola.
          • Mezi úspěšné řešitele soutěže (dosáhli 60 % bodů) patří také tito žáci: Adéla Koutská, Jaroslav Horák, Petr Čech a Adéla Špalková.

           

          Všem zúčastněným děkuji za příkladnou přípravu na soutěž.

           

          Mgr. Jarmila Krupičková

      • Soutěž "Finanční gramotnost" a "Sapere - vědět, jak žít"
        • Soutěž "Finanční gramotnost" a "Sapere - vědět, jak žít"

        • Zvítězili jsme v okresních kolech soutěží „Finanční gramotnost“ a „Sapere – vědět, jak žít“

          Naše škola se již tradičně zapojuje do soutěže „Finanční gramotnost“. Tato soutěž pomáhá změřit úroveň znalostí finanční gramotnosti. Současně rozšíří praktické a teoretické znalosti a vědomosti žáků v oblasti finanční gramotnosti.

          V prosinci proběhlo školní kolo, kterého se zúčastnilo 39 žáků. Z vítězů bylo sestaveno tříčlenné družstvo. V okresním kole tedy bojovalo družstvo ve složení Patrik Palla (9. B), Jan Závadský (9. A) a Tereza Nevěřilová (9. A). Naše tříčlenné družstvo zvítězilo a postupuje do krajského kola.

          Další soutěží, které se již poněkolikáté zúčastňujeme, je „Sapere – vědět, jak žít“. Cílem soutěže je motivovat děti a mládež prostřednictvím teoretických znalostí a praktických zkušeností k zdravému životnímu stylu, a to zejména v oblasti ochrany zdraví, zdravé výživy, rozvoje lidských smyslů, předcházení nemocem, posilování imunity, protidrogové prevence a obecně upevňování fyzického a duševního zdraví.

          Z prosincového školního kola, kterého se zúčastnilo 61 žáků, se do okresního kola nominovalo družstvo ve složení Lucie Svobodová (9. A), Nikola Dostálíková (8. A) a Adéla Žvátorová (9. B). I tyto soutěžící se skvěle připravily a obsadily 1. místo. Postupují do krajského kola.

          Všem žákům gratulujeme a děkujeme jim za vzornou reprezentaci naší školy.

          Mgr. Jarmila Krupičková

           

      • Návštěva předvánočního Brna
        • Návštěva předvánočního Brna

        • Návštěva předvánočního Brna

          V úterý 15. prosince 2015 se vydala třída 5. B a 6. A společně vlakem do Brna na adventní trhy. Prošli jsme si náměstí Svobody, kde jsme zhlédli krásný vyřezávaný betlém, přes Radnickou ulici jsme se vydali na Zelný trh, kde vyrostlo kouzelné dřevěné městečko tradičních dřevěných stánků. Někdo si koupil trdelník, někdo tradiční dárečky pro blízké – perníčky, svíčky, drobnou keramiku aj.

          Nakonec jsme se přesunuli do Vaňkovky, kde děti nákup vánočních dárků završily. J

          Výlet nám umožnil nejen nasát vánoční atmosféru, ale byl také dobrou akcí pro posílení třídního kolektivu i k budování přátelských vztahů mezi žáky napříč jinými ročníky.

          Mgr. Jarmila Krupičková a Mgr. Marie Benešová

      • Olympiáda v českém jazyce - školní kolo
        • Olympiáda v českém jazyce - školní kolo

        • Olympiáda v českém jazyce – školní kolo

          V prosinci proběhlo školní kolo olympiády v českém jazyce, jejímž cílem je umožnit talentovaným žákům porovnat úroveň vlastního jazykového a slohového projevu s ostatními a získat tím motivaci k dalšímu růstu. Školního kola se zúčastnilo 9 žáků z osmého a devátého ročníku.

          Zadání letošního 42. ročníku soutěže bylo velmi náročné. Nejlepšího výsledku mezi soutěžícími dosáhly dvě dívky: Anna Wagnerová z 9. A a Jana Hanáčková z 8. A, které se shodným bodovým hodnocením obsadily 1. místo. Na třetí příčce se umístila Aneta Šiklingová z 9. A.

          Do okresního kola, které se bude konat 8. února 2016 v Prostějově, postupuje Anna Wagnerová a Jana Hanáčková.

           

          Všichni zúčastnění zasluhují pochvalu za přípravu na soutěž.

          Mgr. Jarmila Krupičková

           

           

           

      • Soutěž "Školní časopis roku"
        • Soutěž "Školní časopis roku"

        • Náš časopis Písařík je druhý nejlepší tištěný časopis v republice a webový časopis dokonce první

          Po celý rok členové redakce tvořivě pracují a přispívají svými články do našeho školního časopisu Písařík. Hlavním cílem je co nejvíce zaznamenávat dění v naší škole a psát původní příspěvky doplněné o autorské obrázky a fotografie.

          Nyní již pětadvacetičlennou redakci tvoří žáci 2. stupně, a to ze všech tříd - od šestky až po devítku. Letos je naše skupina dokonce doplněná i o šikovné redaktorky z pátého ročníku. Přispívat svými články mohou i nečlenové redakce.

          I v letošním roce jsme se přihlásili do celostátní soutěže „Školní časopis roku". Soutěž je zařazena do oficiálních soutěží Talent centra Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Přes krajské kolo jsme se probojovali do kola celostátního.

          A tak se v pondělí 30. listopadu tři zástupkyně naší redakce – Adéla Koutská, Anna Wagnerová a Nikola Kuchařová – vydaly do Brna reprezentovat náš časopis na celorepublikové finále do Brna.

          Zde nás čekalo srovnání s ostatními redakcemi a časopisy z celé republiky. S velikou radostí jsme přivítali ocenění, která nám byla udělena.

          • V hlavní soutěžní kategorii „Tištěný školní časopis - 2. stupeň ZŠ" jsme se umístili na 2. místě
          • a v druhé hlavní kategorii „Webové časopisy a noviny - 2. stupeň ZŠ" jsme obsadili 1. místo.
          • V další doplňující kategorii „Titulka“ jsme ještě získali 3. místo.

           

          Diplomy si redaktorky převzaly z rukou ředitele soutěže Petra Kantora z AŠK ČR. Pro naši redakci jsou tato ocenění obrovským úspěchem a budou velkou motivací i do dalších ročníků.

           

          Velké poděkování za skvělou práci a výbornou reprezentaci naší školy přísluší především členům redakce, ale také všem dalším přispěvatelům a vedení školy za zázemí, které nám poskytuje.

          Mgr. Jarmila Krupičková

           

           

           

           

           

           

           

      • Projekt "Právo na dětství"
        • Projekt "Právo na dětství"

        • Projekt „Právo na dětství“

          Žáci 7. a 8. ročníku se zapojili do projektu Právo na dětství - „Nemluvím, stejně mě neposlouchají".

          Tématu byly věnovány dvě hodiny ve výchově k občanství a následně žáci zpracovávali domácí úkol formou kvízu. Ten žáci vyplňovali na internetu a zapojeni byli i rodiče, kteří odpovídali na jednu otázku.

          Ti, kteří testy zpracovali, byli oceněni za snahu dárkem (audio knihou) od Ministerstva práce a sociálních věcí. Mohli si vybrat ze tří titulů: Malý princ, Antoine de Saint Exupéry; Hunger Games, Suzanne Colins; Pan Kaplan má stále třídu rád, Leo Rosten.

          Mgr. Jarmila Krupičková, Mgr. Kateřina Bosáková

           

      • Školní kolo soutěže "Tuta Via Vitae"
        • Školní kolo soutěže "Tuta Via Vitae"

        • Školní kolo soutěže „Tuta Via Vitae"

          V rámci předmětu výchova k občanství v 8. a 9. ročníku jsme se letos zapojili do 1. ročníku soutěže „Tuta Via Vitae", která navazuje na celostátní školní soutěže "Finanční gramotnost" a "SAPERE- vědět, jak žít".

          Tato soutěž vzdělává a měří úroveň znalostí dětí v problematice požární ochrany, civilní obrany, ochrany obyvatel, bezpečnostní problematiky, dále například problematiky první pomoci, práv a povinností občanů při živelné pohromě, průmyslové havárii…

          Školního kola, které se konalo 4. prosince 2015, se zúčastnilo 50 žáků osmých a devátých tříd. Nejlepších výsledků dosáhli tito žáci:

          1. místo: Jolana Moravcová, 8. A

          2. místo: Valerie Barošová, 8. A

          3. místo: Adéla Špalková, 9. A

          4. místo: Veronika Dosoudilová, 8. A

          5. místo: Tina Haluzová, 8. A

          6. místo: Adéla Koutská, 9. A

          Na základě výsledků školního kola bylo nominováno tříčlenné družstvo ve složení J. Moravcová, V. Barošová, A. Špalková, které bude školu reprezentovat v okresním kole konaném v únoru 2016.

          Mgr. Jarmila Krupičková

           

      • ŠD 3. a 4. oddělení: Muzeum Vyškov – animační program -  středověká  expozice
        • ŠD 3. a 4. oddělení: Muzeum Vyškov – animační program - středověká expozice

        • V úterý 19. 1. 2016 se vydalo 3. a 4. oddělení ŠD na výlet do Vyškova. Do Vyškova cestovali vlakem, cesta nám rychle utekla. V Muzeu na nás čekala paní Horáková, která měla  pro děti připravený animační program na téma středověk. Vyprávěla dětem o středověkém venkovském obyvatelstvu a jeho hlavnímu zdroji obživy – zemědělství. Přiblížila dětem tehdejší vybavení domácností i pracovní náplň všedního dne. Také vyprávěla dětem o základní společenské skupině – šlechtě. Děti mohly shlédnout středověké nádoby, zbroj rytířů, zemědělské nářadí a středověké oblečení šlechty i poddaných. Všem se nejvíce líbilo zkoušení středověkého oděvu a rytířské zbroje.

          Na závěr si děti mohly vyrazit minci, kterou si odnesly domů. Při zpáteční cestě, jsme se stavili na vyškovském náměstí, kde jsme se všichni občerstvili a potom jsme se vydali na zpáteční cestu. Všem se výlet líbil. Děti získaly řadu zajímavých informací, které budou pro ně přínosné ve školní výuce.

          Vychovatelky: Kateřina Dostálíková a Nikola Běhalová