• 3. A ve Šmoulíkově
        • 3. A ve Šmoulíkově

        • 3. A ve Šmoulíkově

               Vzhledem k tomu, že se blíží Mezinárodní den dětí, domluvili jsme se na menším výletě. Navštívili jsme zábavní centrum v Prostějově a využili jsme nabídky, vyzkoušet si také hru v Laser Aréně. Děti se mohly opravdu vydovádět i s křikem, pískotem, smíchem, skákáním na trampolínách, hopsáním v bazénku s míčky, jízdou na skluzavkách a dalších atrakcích. Nabídka občerstvení byla také dostačující a určitě všem zahnala pocit hladu nebo chuti na něco dobrého. Odcházeli jsme spokojeni, ale unaveni, neboť ani dětská energie není neomezená. Děkujeme paní Drmolové za poskytnutí finančního sponzorského daru.               

          Mgr. Iveta Dragonová, Kateřina Dostálíková    

      • 7. A a 7. B  v Bílých Karpatech
        • 7. A a 7. B v Bílých Karpatech

        • 7. A a 7. B – Za tajemstvím Bílých Karpat

                         V pondělí 16. 5. vyrazily třídy 7. A a 7. B na výpravu do Bílých Karpat. Po náročné cestě vlakem jsme konečně doputovali do Hostětína, kde na nás čekalo ekologické centrum Veronica.

                      Po rychlém ubytování v krásných pokojích a po výborném obědě jsme se vypravili za tajemstvím krajiny Bílých Karpat. Čekala nás 3 km dlouhá procházka v prostoru i v čase. Navštívili jsme bělokarpatský les, místo, kde stával podle pověstí Kočičí hrádek, louky a vesnici. Ponořili jsme se do hluboké geologické minulosti, představili si příchod prvních lidí do krajiny, povídali si o zakládání sídel a těžkém životě při častých vpádech nájezdníků a dále také o hospodaření v minulých stoletích i o současnosti Hostětína a jeho okolí. Celý tento program zakončili žáci přípravou a odehráním divadelních představení, která sice byla krátká ale velmi zdařilá.

                      Hned druhý den po vydatné snídani náš čekal další program s názvem „Kdyby tisíc Hostětínů“. Prostřednictvím interaktivní exkurze jsme probrali širokou škálu témat souvisejících s udržitelným rozvojem. Přímo v Hostětíně jsme navštívili hned několik projektů (moštárnu s ekologickou produkcí, kořenovou čistírnu, výtopnu na biomasu, solární panely, šetrné veřejné osvětlení, pasivní dům).

                      Další část programu byla věnovaná řemeslům. Je řemeslná práce přežitkem? Takovou otázku jsme si položili a společně pak diskutovali o řemeslech zaniklých i současných a také o významu a hodnotě rukodělné práce v dnešní době. V praktické části si všichni mohli vyzkoušet práci s ovčí vlnou. Pod rukama všech tak vznikly krásné výrobky, které posloužily i jako drobné dárečky pro rodiče.

                      V centru Veronica jsme během těchto dní poznali krásnou přírodu, příjemné lidi, ochutnali místní bio-speciality a díky unikátnímu programu pochopili, jak je důležité podporovat svůj vztah k přírodě.