• 7. třídy a nezapomenutelný školní výlet do Jedovnic
        • 7. třídy a nezapomenutelný školní výlet do Jedovnic

        • Společně s žáky sedmých tříd jsme se v týdnu od 5. do 7. června 2024 vydali na dlouho očekávaný školní výlet do malebného místa, a sice do kempu Olšovec v Jedovnicích, na břehu stejnojmenného rybníka.

          Bydleli jsme v útulných dřevěných srubech, které byly skvěle vybavené a poskytovaly dětem komfortní útočiště po náročných dnech plných aktivit a občasného nepříznivého počasí.

          Pro děti bylo super zažít atmosféru života v přírodě, kde měly volnost pohybu, a zároveň i trochu diskomfortu.

          O stravování našich žáků bylo skvěle postaráno v jídelně v areálu kempu. Snídaně, obědy i večeře dodávaly potřebnou energii na všechny naše aktivity, kterých byla pestrá škála.

          I když každý den zapršelo, nikoho z nás to vůbec neodradilo. Déšť tak naopak dodal atmosféře pobytu na dobrodružnosti, kdy si děti mohly užít i trochu bláta jako netradičního zážitku.

          Program výletu byl bohatý a pestrý. Jednou z nejzábavnějších aktivit byl turnaj v Kenjam, který bavil děti i učitele bavila a přinesl spousty smíchu a zážitků. Sedmáci využili aktivně snad všechno sportovní náčiní, které jsme vezli s sebou.

          První den jsme věnovali poznávání okolí kempu a rybníku Olšovec ze břehu i z vody. Večer jsme si vyzkoušeli, že rozdělání ohně po dešti není opravdu nic jednoduchého, ale zvládli jsme to a udělali si fajn táborák s opékáním a super hudebním představením od našich žaček.

          Ve čtvrtek jsme vyrazili na celodenní procházku hned s několika cíli. Prvním bylo překrásné Rudické propadání, kde se děti ocitly jako v pravěku a dýchla na ně atmosféra Moravského krasu. Druhým cílem byla vápencová skála Křtiny, kterou jsme prozkoumaly jak z venku, tak zevnitř. Následně jsme si dali výborný oběd v restauraci Tumperek v obci Rudice a pokračovali na jedno z nejkrásnějších míst okolí, lom Seč. Zde se děti vrhly na hledání geod v prostorách bývalého pískovcového lomu. Díky deštivému počasí jsme měli i úspěch. Cestou zpět jsme navštívili Rudický mlýn, kde jsme při prohlídce mohli vidět jak historický vývoj Rudice, tak právě ukázky vzácných geod či výstavu speleologických krás Rudice a Moravského krasu.

          Pátek jsme věnovali odpočinku, balení, hraní her a koupání. Na dětech bylo vidět, že by ještě klidně zůstaly na vlně pohodové atmosféry, která náš celý výlet provázela.

          Jak je vidno, výlet do Jedovnic byl plný úžasných zážitků, které si budeme všichni dlouho pamatovat. Byla to skvělá příležitost poznat naše žáky lépe, zažít nová dobrodružství a užít si spoustu zábavy. Bylo to skvělé místo pro odpočinek od školních povinností a načerpání nové energie. Doufáme, že díky naší péči a nasazení si děti výlet opravdu užily a těšíme se tak na další podobné akce, které nás ještě v budoucnu jistě čekají.

          Ing. Jaroslava Kurejová, Mgr. Hana Kubíková, Julie Přibylíková

      • Okresní kolo Malé chemické olympiády
        • Okresní kolo Malé chemické olympiády

        • Dne 5. června 2024 se konalo okresní kolo Malé chemické olympiády v Prostějově, kterého se zúčastnili žáci 8. tříd naší školy (Dosoudilová Ella 8. A, Kristová Bára a Vilímec Jiří z 8. B). Pro naše žáky to byla výjimečná příležitost poměřit své teoretické znalosti chemie, kterou studují teprve prvním rokem.

          Celkem se soutěže zúčastnilo 38 žáků ze základních škol a gymnázií, což svědčí o velkém zájmu o tuto disciplínu. Účastníci museli řešit různé úlohy, které prověřily jejich znalosti a schopnost aplikovat teoretické koncepty v praxi.

          V průběhu soutěže žáci prokázali nejen své nadšení pro chemii, ale také pevné základy, které získali během školního roku.

          Výsledky našich žáků byly skvělé a někteří z nich dosáhli vynikajících umístění:

          10. – 11. místo – Vilímec Jiří

          12. místo – Dosoudilová Ella

          20. místo – Kristková Bára

          Soutěž probíhala ve velmi přátelské a motivující atmosféře, která snad všechny účastníky inspirovala k dalšímu studiu tohoto oboru. Poděkování patří nejen samotným žákům za jejich úsilí a snahu, ale také paní asistence Janě Kocourkové, která je doprovodila.

          Gratulujeme všem zúčastněným a těšíme se na další ročník této soutěže!

          Mgr. Anna Lovichová

      • Projektový den Nelátkové závislosti
        • Projektový den Nelátkové závislosti

        • Dne 31. května 2024 u nás na škole proběhl Projektový den na téma Prevence nelátkových závislostí a psychohygiena.

          V moderní společnosti čelí děti a dospívající mnoha výzvám, které zahrnují nejen látkové závislosti, ale i ty nelátkové, kam patří například závislost na internetu, sociálních sítích, videohrách nebo hazardních hrách. Tyto závislosti mohou mít vážné dopady na fyzické i duševní zdraví dětí, jejich sociální život a studijní výsledky. Prevence je tak klíčová pro ochranu dětí před těmito negativními důsledky, a proto se o ni snažíme za pomocí takovýchto zábavných projektových dnů, kde si děti mohou vše zážitkovou formou vyzkoušet.

          Již tradičně s pořádáním tohoto projektového dne aktivně pomáhali žáci devátých ročníků pod vedením Ing. Jaroslavy Kurejové a Mgr. Anny Lovichové a s pomocí dalších pedagogů.

          Děti si prošly výukové kolečko, kde si mohly vyzkoušet a naučit relaxační techniky, shlédly naučná videa, vyzkoušely si pravděpodobnost výhry v casinu a prošly testem závislosti na mobilním telefonu. Dále si vyzkoušely velmi povedený kvíz vytvořený našimi dětmi a nebo se mohly vyfotit ve fotokoutku.

          Veliký úspěch mělo divadelní představení secvičené žáky devátých ročníků, se scénkou ze života pubertálního závisláka na PC. Dětem jsme se také snažili ukázat pomocí AI, že vše, co vidí na internetu, nemusí být pravdivé, například úprava vzhledu pomocí různých filtrů aplikací.

          Prevence nelátkových závislostí u dětí je zásadní pro jejich zdravý vývoj. Kombinace vzdělávání, rodinné podpory a podpory zdravého životního stylu tak může významně snížit riziko rozvoje těchto závislostí.

          Naší snahou je, abychom ve škole komunitně spolupracovali na vytváření takového prostředí, které podporuje nejen dobré vzdělávání, ale i správné chování, a zároveň poskytuje dětem potřebné nástroje k tomu, aby se dokázaly vyhnout závislostem.

          Za tým organizátorů děkují za podporu a pomoc

          Ing. Jaroslava Kurejová – metodik prevence

          Mgr. Anna Lovichová

           

      • Kuchtíci v ŠD - Ovocná bublanina - 29. 5. 2024
        • Kuchtíci v ŠD - Ovocná bublanina - 29. 5. 2024

        • Blížící se konec školního roku jsme si ve školní družině zpříjemnili pečením. 

          Pro některé byly tyto aktivity premiérou i zábavou. Ale zhostili se toho báječně.

          Tentokrát jsme za sebou zanechali stopu „třešňového dobrodružství.“

           

          Vychovatelky R. Kyseláková, D. Klučková a praktikantka B. Oklešťková

      • Afrika ve ŠD - 27. 5. 2024
        • Afrika ve ŠD - 27. 5. 2024

        • 27. květen patřil ve školní družině Africe. Hudebníci skupiny Emongo přivezli kousek své rodné země – Konga – do Nezamyslic.

          Poutavé vyprávění o této zemi, přírodě, vzdělávání, hudbě bylo natolik strhující, že zvedlo z laviček nejen děti a všichni se vlnili v rytmu jejich písní.

          Nezbývá než poděkovat.                                                                                                       

           Vychovatelky ŠD

      • Putování za mamuty se školní družinou
        • Putování za mamuty se školní družinou

        • 15. května 2024 se 2. a 4. oddělení školní družiny vydalo od školy autobusem na zábavnou a poutavou exkurzi do Pavilonu Anthropos v Brně.

          Toto ojedinělé muzeum dokumentuje nejstarší dějiny osídlení Moravy a celé Evropy. Disponuje rozsáhlou expozicí o původu a vývoji člověka a počátcích jeho kultury. Děti si tak mohly se zaujetím prohlédnout řadu originálních artefaktů ve vitrínách a poté si přiblížit život prvních sběračů a lovců na velmi zajímavých a detailně zpracovaných scenériích. Také se dozvěděly plno zajímavostí z vyprávění pana průvodce.

          Děti byly nakonec nejvíc uneseny z největšího lákadla - rekonstrukce mamuta v životní velikosti. Radost jim udělala i prostorná cukrárna s mnoha dobrotami a prodejna suvenýrů.

          Vychovatelky Iva Friedbergová, Carmen Dočkalová a Štěpánka Ševečková

      • Výlet do Dětského světa v Kroměříži – ŠD – 6., 15. a 20. května
        • Výlet do Dětského světa v Kroměříži – ŠD – 6., 15. a 20. května

        • Výlet do Dětského světa v Kroměříži – ŠD – 6., 15., 20. května

          Tři prosluněná odpoledne v Dětském světě pro 113  upocených, upatlaných, vybouřených, nadšených a snad  unavených i spokojených dětí, pro 14členný pedagogický doprovod 6 hodin pohybu, zvednutého adrenalinu a pevných nervů.

          Pro všechny – JEDNA VELKÁ ZÁBAVA!

          Poděkování za pedagogický doprovod na akci ŠD patří paní učitelce Oralové, Horákové, Mikuláškové, Muchové, Dragonové, asistentce Vlčkové, A. Kvintové a Oklešťkové.

                                                                                                                                                   Vychovatelky ŠD

      • Zlatý list – krajské kolo Olomouc
        • Zlatý list – krajské kolo Olomouc

        • V pátek 17. května proběhlo v Olomouci krajské kolo Zlatého listu. Soutěž byla kvůli nepříznivému počasí přemístěna do budovy DDM Olomouc.

          Jako vítězové oblastního kola se zúčastnili i naši žáci ve složení K. Matušincová, A. Rumplíková, T. Burget, P. Srneček, M. Závadský a J. Zelinka, kteří v kategorii starších žáků (7.-9. roč.) byli nejmladším týmem.

          V silné konkurenci dětí z gymnázií se naši žáci snažili a obsadili 11. místo.

          Děkujeme za reprezentaci naší školy.

                                                                                                                             Mgr. Dana Svobodová