• Malá chemická olympiáda - okresní kolo
        • Malá chemická olympiáda - okresní kolo

        • Dne 7. června 2023 se skupina osmáků - Adam Čuri (8.A), Martin Komárek a Jaroslav Šmudla (8.B) - zúčastnila okresního kola Malé chemické olympiády v Prostějově, která je určena pouze žákům, kteří mají chemii prvním rokem. Ověřovali se pouze teoretické znalosti.

          Celkem se zúčastnilo 34 žáků gymnázií a základních škol.

          Umístění za ZŠ bylo následující:

          6. místo – Jaroslav Šmudla

          7./8. místo – Martin Komárek

          22. místo – Čuri Adam 8.A

          Děkujeme za moc hezkou reprezentaci školy. Těší mě zájem našich žáků o tuto důležitou přírodní vědu a jsem ráda, že si soutěžící také vyzkoušeli jiné prostředí.

          Mgr. Anna Lovichová

      • 5. A na škole v přírodě v Koutech nad Desnou
        • 5. A na škole v přírodě v Koutech nad Desnou

        • V pondělí 29. 5. 2023 začala naše výprava na nádraží v Nezamyslicích. Vlakem jsme vyrazili na pětidenní dobrodružství do Koutů nad Desnou. Ubytovali jsme se v chatě Sokolka. Po rozdělení pokojů a zápolení s povlečením jsme se vydali na průzkum okolí, procházku krásným lesem plným domečků pro skřítky a jiné pohádkové bytosti.

          Zmapovali jsme terén, obdivovali nádhery přírody, okolní kopce a výhledy. Během těch pěti dnů jsme si zajezdili na minikárách, kde se dětem moc líbilo. Ve Velkých Losinách byla domluvená exkurze v místní ruční výrobně papíru, kde bylo dětem podrobně vysvětleno, jak taková ruční výroba papíru probíhá a vlastníma rukama jsme si to všichni vyzkoušeli.

          Nejtěžší a nejnáročnější den nás čekal téměř na závěr – náročný výšlap složitým terénem k horní nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Ovšem za ten nádherný výhled na Praděd, Petrovy kameny, Mravenečník a Rysí skály to určitě stálo. Bylo vidět, že pro některé děti je chůze do kopce i z kopce velmi náročná a většina z nich ocenila to, že jsme se kousek z téměř 20 kilometrové trasy svezli autobusem.

          Večerní zábavu jsem si užívali ve stylu různých her, karaoke, opékání špekáčků, posezení u ohně a poslední večer stezkou odvahy.

          Školu v přírodě jsme si užívali plnými doušky, spoustou zážitků a vzpomínek. Potkalo nás pár pochroumaných kolen a kotníků, sem tam nějaký puchýř. Klíšťata se nám vyhýbala obloukem. Počasí vyšlo jako objednané z katalogu. Všechny děti jsme rodičům předali v pořádku krásně unavené.

          Gabriela Svobodníková, asistentka pedagoga 5. A

      • Projektový den Zdravá výživa, prevence poruch příjmu potravy
        • Projektový den Zdravá výživa, prevence poruch příjmu potravy

        • Dne 22. května 2023 se u nás ve škole konal Projektový den s názvem Zdravá výživa, prevence poruch příjmi potravy.

          Letos jsme pro projektový den zvolili toto důležité téma, protože nám jako škole záleží na fyzickém i duševním zdraví našich žáků.

          Žáci všech tříd naší školy absolvovali tuto preventivní přednášku hravou, a mnohdy velice zábavnou, formou. Navštívili osm stanovišť, která jim měla ukázat, jak se zdravě stravovat, co může nezdravé stravování s tělem udělat a kam až to může zajít, pokud tyto základní návyky nebudou dodržovat.

          S organizací a přípravou tohoto projektového dne nám pomáhali již tradičně žáci devátých ročníků, kteří se perfektně zhostili rolí průvodců, pomocníků a dokonce i herců v našem malém divadélku.

          Mluvit s dětmi a ukázat jim hravou formou, jak důležité je se zdravě stravovat a být spokojený se sebou a svým tělem, je důležité i pro nás a pro společnou pohodovou atmosféru ve škole. Věříme, že z těchto projektových dnů si žáci vždy odnesli nejen ponaučení, ale i veselé zážitky.

          Za tým organizátorů

          Ing. Jaroslava Kurejová, Mgr. Anna Lovichová, Mgr. Hana Kubíková

           

      • Čímtačára - úspěch v celostátní výtvarné soutěži
        • Čímtačára - úspěch v celostátní výtvarné soutěži

        • V květnu 2023 se konal 3. ročník výtvarné soutěže s názvem Čímtačára, kterého se pod vedením p. uč. Petra Slouky zúčastnili i žáci naší školy. Název letošního tématu byl „Na křídlech“. V kategorii žáků 9 - 12 let se mezi 583 pracemi umístil na skvělém 1. místě Štěpán Pavelka z 5. B se svým obrazem Andělské volání. K vítězství moc gratulujeme a doufáme, že podobné úspěchy budou inspirovat naše žáky i v dalších ročnících.

          Obraz a další díla nejen v této kategorii si můžete prohlédnout zde:

          https://www.cimtacara.cz/kategorie/soutezni/zaci-zakladnich-a-strednich-skol_9-12-let

          Mgr. Petr Slouka

      • Koloběžkiáda - ŠD - 1. 6. 2023
        • Koloběžkiáda - ŠD - 1. 6. 2023

        • „Jak málo stačí k dětské radosti!“ Dvě kolečka, jedny řídítka a deska.

          1. června si s těmito „výdobytky“ poradili malí i velcí nadšenci ze všech oddělení školní družiny.  A i když v závodě rychlosti na koloběžkách vyhráli ti nejrychlejší, odměna v cíli čekala na všechny. :-)

                                                                                                                                                              Vychovatelky ŠD  

      • Exkurze Vojna u Příbrami a Praha
        • Exkurze Vojna u Příbrami a Praha

        • V pátek 26. května se žáci 8. a 9. tříd vydali na exkurzi do pracovního tábora Vojna u Příbrami. Po příjezdu nejprve shlédli krátký dokumentární film o zločinech komunismu, komunistických represích a táborech nucených prací pro nepohodlné osoby režimu. Poté si prošli celý tábor, kdy jim průvodkyně vysvětlila historii místa a účel jednotlivých budov. Žáci se dozvěděli o těžkých životních podmínkách vězňů, o tom, jak komunističtí političtí vězni tvrdě pracovali na těžbě uranu, exportovaného do Sovětského svazu.

          Po prohlídce se žáci přesunuli do Prahy, kde se mohli vydovádět v Kožíškově muzeu fantastických iluzí. Muzeum nabízelo mnoho interaktivních zážitků s optickými iluzemi a triky pro všechny věkové kategorie.

          Po návštěvě muzea si žáci dali oběd a vydali se na tolik vytoužené nákupy na Václavském náměstí.

          Doufáme, že si tuto exkurzi opravdu užili. Snad byla pro ně také dostatečnou názornou ukázkou toho, kam byl vedla i dnes cesta ustupování zlu a byla poučením v tom, že nelze relativizovat naši minulost, nejen v éře komunismu.

          Z. Vránová, O. Čáp, J. Krupičková a M. Benešová

      • Papírové modelářství ve školní družině - 4. oddělení
        • Papírové modelářství ve školní družině - 4. oddělení

        • V rámci připomenutí státního svátku 8. května (Den vítězství) jsme si v týdnu od 9. do 12. května 2023 vyrobili několik diorám, jejichž hlavní tematikou byla vojenská válečná technika. Zároveň jsme si uvědomili (obzvlášť v dnešní době), jak křehká je svoboda a mír a jak je válka ničivá.

          Toto téma je lákavé zejména pro chlapce, kteří se jako začínající modeláři snažili v krátkém časovém úseku postavit papírový model v takové kvalitě, se kterou budou spokojeni.

          Naučili se tak trpělivosti při stříhání jednotlivých částí a dílků a tzv. rylování, kdy se vytváří rýha v papíru pro lepší ohyb pomocí rylovacího kolečka či nůžek a pravítka.

                                                       Vychovatelka Iva Friedbergová

      • Školní kolo recitační soutěže
        • Školní kolo recitační soutěže

        • V pondělí 22. května se na naší škole konala recitační soutěž pro žáky 1. stupně. Zúčastnilo se jí 41 recitátorů. Porota, kterou tvořily paní zástupkyně Jarmila Krupičková, paní učitelky Marcela Horáková a Miloslava Oralová, měla nelehký úkol vybrat ze soutěžících ty nejlepší.

          Výsledky soutěže:

          Kategorie 1. tříd

          1. místo – Tomáš Kvíčala, 1. A a Petr Buriánek, 1. B

          2. místo – Elena Vránová, 1. A

          3.  místo – June Strašáková, 1. B

           

          Kategorie 2. - 3. tříd

          1. místo – Martina Pospíšilová, 3. B

          2. místo – Petr Slouka, 2. B a David Kvíčala, 3. B

          3. místo – Viktorie Dostálíková, 3. B a Veronika Hubená, 3. B

           

          Kategorie 4. – 5. tříd

          1. místo – Alžběta Špíšková, 4. A

          2. místo – Julie Přecechtělová, 4. A a Nela Kocourková, 4. B

          3. místo – Elen Vodáková, 4. A a Diana Moravcová, 5. A

           

          Gratulujeme vítězům a děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony.

          Mgr. Miloslava Oralová