• Halloween ve ŠD
        • HALLOWEEN ve ŠD

        • Tajemno, strašidla a trochu strachu – to vše zažily 25. a 26. 10. při halloweenské akci děti ze školní družiny.

          Ve třídách se malovalo i tvořilo a pak se všichni těšili na kostýmy, které se s oslavou svátku Halloween pojí.

          Tentokrát jsme si jej užili venku, kde nechyběly hry, opékání špekáčků a pro odvážné stezka odvahy.

                                                                                                                                                                           Vychovatelky ŠD

      • Exkurze Legiovlak
        • Exkurze Legiovlak

        • Ve středu 20. října 2021 se žáci devátých tříd, spolu s vyučujícími dějepisu a jejich asistentkami, vydali na exkurzi do Brna, kde byl na nádraží v Králově Poli přistaven putovní legiovlak. Jedná se částečně o repliku, částečně o originál jednoho z původních vlaků československých legií na Transsibiřské magistrále, pomocí kterého se členové Československé obce legionářské snaží návštěvníkům přiblížit život a osudy československých legionářů a jejich rodin z let 1918 – 1920. Přibližují tak především mládeži povědomí o legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu.

          Žáci si za doprovodu dobově oblečených průvodců mohli prohlédnout jak pojízdné ubytování běžných legionářů, tak například vagon důstojníků, kartografický a spisový vagon, zdravotnický vagon a v neposlední řadě pojízdnou dílnu a ozbrojený obranný vagon.

          Nutno říci, že expozice to byla úchvatná a náš průvodce byl nabitý vědomostmi. Závěrem prohlídky si žáci mohli koupit tradičně tematické suvenýry, ale také jako bonus si nechat v databázi vyhledat dle příjmení svého příbuzného, který mohl bojovat v legiích - legionářská obec totiž schraňuje a provozuje výbornou databázi legionářů a jejich rodových linií.

          Exkurzi tak lze rozhodně doporučit nejen dalším žákům, ale i vám, široké veřejnosti, a budeme doufat, že se vám bude líbit stejně tak, jako většině zúčastněných deváťáků.

          Odkaz pro veřejně dostupnou databázi příbuznosti s legionáři: www.krevlegionare.cz

          Odkaz pro bližší informace k legiovlaku a legionářům: https://www.csol.cz/legiovlak

           

          za dějepisáře 2. stupně sepsal Mgr. Ondřej Čáp

      • Puntíkový den
        • Puntíkový den

        • 25. října 2021 proběhl na naší škole Puntíkový den, kdy se děti i zaměstnanci školy přizdobili puntíky, aby tak všichni vyjádřili podporu lidem trpícím lupénkou. Kdo měl zájem, mohl se nechat vyfotografovat. 1. až 5. ročníky dostaly na dozdobení a vystřižení omalovánky holčičky a chlapečka, které najdete na nástěnce žákovského parlamentu a před vchodem do školy.

          Za ŽP všem puntíkům děkuje

          Jana Kocourková

      • Kamarádi čtou kamarádům
        • Kamarádi ze ZŠ četli pohádky kamarádům z MŠ

        • Naše mateřská škola je již třetím rokem zapojena v celorepublikovém projektu Celé Česko čte dětem. Tato organizace, mimo jiné, vyhlašuje každoročně akci pod názvem Týden čtení.

          Naše školka se tedy rozhodla, že se této akce aktivně zúčastní a uspořádala Týden čtení v MŠ pod názvem Kamarádi čtou kamarádům.

          V týdnu od 4. 10. – 8. 10. 2021 byli do školky pozváni žáci osmých a devátých tříd a předčítali dětem ve školce pohádkové příběhy.

          Ve třídě Broučků četli žáci od Jana Lebedy Medovníček a jeho nemocnice pro zvířátka, ve třídě Kuřátek se četla kniha Hmyzí pohádky z květinové zahrádky od Rostislava Poláčka a děti z Koťátek se začetly do příběhu Květuška a tesařík od Jitky Vítové.

          Naši čtenáři to neměli vůbec jednoduché! Předčítat početnému obecenstvu, které se pořád vrtí v postýlce a klade spoustu otázek, to je vážně nadlidský úkol a navíc - text neznámý. Naši velcí kamarádi to však zvládli na jedničku, a to ještě dokázali bavit děti obrázky z daných příběhů. U čtení nemohl chybět ani plyšový maskot hlavního hrdiny knihy.

          Kamarádi ze základní školy od nás za svou snahu dostali náležitou odměnu, kterou jim byla perníková knížka a památeční záložka.  Dětem se čtení také moc líbilo a každý den se vyptávaly, jestli znovu přijde číst nějaký kamarád ze školy. Musely jsme jim tedy slíbit, že je určitě na nějaké to pohádkové počteníčko zase pozveme.

          Děkujeme.

          Mgr. Veronika Remešová     

      • Drakiáda 2021
        • Drakiáda 2021

        • Je tu podzim a s ním tolik oblíbené pouštění draků ve školní družině.

          Tentokrát, protože jsme si nebyli jisti předpovědí počasí, jsme se rozhodli, že draky budeme pouštět v celém týdnu od 4. do 8. října.

          Zpočátku nám foukal příliš silný vítr, takže s nacvičenou technikou to bylo trošku horší. Jeden den nám silně pršelo, ale pak přišly dva krásně prosluněné dny a děti se přímo vyřádily.

          Na obloze se vznášeli malí, velcí, … krásně zbarvení draci a na dětských tvářích byla vidět radost a šťastný úsměv.

          Tak ať nám fouká i do příštího roku!

          Za vychovatelky ŠD Jana Fialová

      • Republikové finále OVOV Brno 2021
        • Republikové finále OVOV Brno 2021

        • Po roční pauze se naše škola mohla v prvním zářijovém týdnu zúčastnit republikového finále odznaku všestrannosti olympijských vítězů.

          Osmičlenný tým složený ze čtyř dívek a čtyř chlapců bojoval v deseti atletických disciplínách během dvou dnů (běh na 60m, běh na 1000m, hod míčkem a medicinbalem, skok do dálky, trojskok, dvou minutové disciplíny skok přes švihadlo, kliky, sedy-lehy a shyby).

          Atleti se ve velké konkurenci vůbec neztratili a skvěle reprezentovali školu. Za dívky se soutěže zúčastnila Karolína Hepnarová, Andrea Nosková, Bára Kristková, Kateřina Nováková. Za chlapce Adam Přikryl, Matěj Matušinec, Tomáš Žampach a Pavel Srneček.

          Všem atletům děkuji za reprezentaci školy a přeji hodně úspěchů do dalších soutěží.

          Mgr. Hana Kubíková

      • ŠD - Tvoříme a hrajeme si
        • ŠD - Tvoříme a hrajeme si

        • Nekonečná dětská fantazie a kreativita se projevila ve ŠD při podzimních vycházkách.

          Počasí přálo zábavě i tvoření, a tak se v 5. a 6. oddělení ŠD sbíralo, loupalo, skládalo, trhalo … :-)

          Při podzimních hrátkách pak nechyběly kamínky, klacíky, šišky, kukuřice a nejvíce děti  propadly kouzlu domečků pro skřítky.

                                                             Renata Kyseláková a Jana Fialová

      • Malá chemická olympiáda
        • Malá chemická olympiáda - okresní kolo

        • Dne 27. září 2021 se skupina deváťaků – Andrea Havlíčková (9. B), Dominik Žampach (9. B) a Šimon Janík (9. A) - rozhodla změřit své síly v oblasti chemie v okresním kole Malé chemické olympiády v Prostějově.

          Všichni bojovali statečně. 😊 Celkem se okresního kola zúčastnilo 16 žáků gymnázií a základních škol.

          Nejlépe se umístil Dominik Žampach - na 9. místě.

          Jsem ráda, že si žáci vyzkoušeli jiné prostředí testování a podmínky, než máme v klasických hodinách chemie.

          Mgr. Anna Lovichová