• Zlatý list
        • Zlatý list

        • ZLATÝ  LIST

          19. dubna proběhlo oblastní kolo přírodovědně-ekologické soutěže Zlatý list v Kladkách na základně DDM Orion Němčice. Mezi osmi tými starších žáků se družstvo  ve složení:  Jaroslav Horák, Samuel Hučín, Břetislav Prokop, Jiří Nechvátal, Michal Horák a Šimon Trávníček umístilo na 1. místě a postoupilo do krajského kola v Olomouci, které se uskuteční 20. 5.

          Mgr. Dana Svobodová

      • 7. A a 7. B na Floře Olomouc
        • 7. A a 7. B na Floře Olomouc

        • Flora Olomouc a Karel IV.

          Ve čtvrtek 21. dubna se třídy 7.A a 7.B vypravily vlakem do Olomouce na jarní Floru.  Letošní jarní etapa výstavy a veletrhu nesla podtitul „Karel IV. – Otec vlasti“, což byl také název hlavní expozice v největším pavilonu A. K vidění zde byly rovněž přehlídky Českého zahrádkářského svazu či Svazu květinářů a floristů ČR. V pavilon E jsme si mohli prohlédnout expozici „Posezení v zahradě“ představující různé slohy a styly v zahradní architektuře. Když nás přepadl hlad, měli jsme také možnost vyzkoušet potraviny oceněné značkami kvality Klasa a Regionální potravina.

          Exkurze se velice vydařila. Celý den nám přálo krásné slunečné počasí a někteří z účastníků nezapomněli ani na své členy rodiny, kterým zakoupili jarní dárečky v podobě drobných květin.

          Mgr. Dana Svobodová a Mgr. Kateřina Bosáková

           

           

      • Projektový den - William Shakespeare
        • Projektový den - William Shakespeare

        • Projektový den: William Shakespeare

          V sobotu 23. dubna 2016 uplynulo 400 let od smrti světoznámého básníka a dramatika Williama Shakespeara. Toto výročí nemohlo na naší škole zůstat bez povšimnutí. V předcházejícím týdnu se žáci 5.- 9. ročníků během hodin anglického jazyka seznamovali s Shakespearovým životopisem,  četli či sledovali ukázky divadelních her. Vše pak vyvrcholilo pátečním projektovým dnem, kdy žáci měli možnost nahlédnou na život tohoto anglického dramatika z několika různých oblastí. Vyučující pro ně připravili celkem osm workshopů, během kterých žáci plnili rozmanité úkoly. V matematické dílně počítali vzdálenot ze Stratfordu do Londýna či přepočítávali náklady v renesanční době na dnešní peníze, v zeměpismé části se věnovali geografii Velké Británie a zjišťovali, do kterých zemích je umístěn děj jednotlivých divadelní her. Úryvky z divadelních her v anglickém jazyce měli možnost shlédnout v krátkých divadelních představeních, které pro ně připravili spolužáci z 8.A. Neméně zajímavý byl i češtinářský workshop, kde se žáci seznámili s básnickou formou sonetů, které jsou pro Shakespeara charakteristické a sami sonet na zadané téma  skládali. Některá vzniklá díla mohou směle konkurovat samotnému mistrovi.  Dále žáci objevovali  literárně-historické pozadí her a jednotlivé hry zařazovali dle žánrů. Pomocí úkolů a kvízů pátrali po vztahu Shakespeara k hudbě. S využitím tabletů se speciální aplikací a s určenými webovými stránkami procvičili angličtinu při hledání informací potřebných k vyplnění Shakespearových identifikačních údajů. V pozadí nezůstal ani rozvoj výtvarných schopností, kdy žáci během výtvarné dílny měli možnost uplatnit svou kreativitu při zpracování zadaných úkolů.

          Celý projektový den, na jehož konci byly odměněny skupinky s nejvyším počtem získaných bodů za jednotlivé úkoly, proběhl v pohodové a spolupráceplné atmosféře. Žáci získali a v praxi uplatnili mnoho nových poznatků a zasluhují pochvalu. Velký dík patří také všem vyučujícím, kteří k přípravě svých workshopů přistupovali velmi originálně a vytvořili pro žáky zajímavé prezentace, úkoly a aktivity.

          "Be or not to be – that is the question." Na tuto Hamletovu otázku známe na naší škole odpověď: to be!

          Mgr. Alice Košárková


      • Muzeum Vyškovska 1. A a 5. A
        • Muzeum Vyškovska 1. A a 5. A

        • 1.A + 5. A v Muzeu Vyškovska

          České korunovační klenoty na dosah – tak zní název putovní výstavy věnované životu Karla IV., od jehož narození letos uplyne 700 let. Tuhle jedinečnou příležitost vidět v Muzeu ve Vyškově svatováclavskou korunu, žezlo a jablko našeho Otce vlasti si nenechali   ujít žáci  1. A  a  5. A. Ti mladší se chtěli dovědět něco nového a ti starší oprášili své znalosti učiva vlastivědy  čtvrté třídy.

          Během jednoho dopoledne žáci prošli celým životem tohoto významného panovníka, vyzkoušeli si oblečení, které se tehdy nosilo, okusili tíhu rytířské zbroje, mohli usednout na královský trůn, naučili se středověký tanec a díky dalším rozmanitým aktivitám získali nové poznatky. Ti odvážní vyslechli požehnání meče, který tajemným hlasem slíbil splnění tajného přání. Odměnou za pozornost a znalosti, ze kterých je provádějící komteska vyzkoušela, byla audience u královny Alžběty Pomořanské. Ta všechny odměnila stříbrnými mincemi, které si děti poté samy vyrazily. Prvňáčci získali obrázky pro výrobu leporela a páťáci si v dílničce vytvořili královskou korunu nebo čelenku. Výlet se velice vydařil. Počasí přálo, nechyběla zmrzlina, sladkost nebo dárek pro další členy rodiny. Všichni zaslouží za vzorné chování velikou pochvalu.

          M. Oralová a A . Košárková